За капитана и лидер на Черно море Георги Илиев се знае почти всичко. Опитният полузащитник вече близо 20 години е част от професионалния футбол и почти няма тайни, свързани с кариерата му. Един факт обаче е известен едва на малцина.

37-годишният футболист, който вече е със статут на клубна легенда за Черно море, прави дебюта си в професионалния футбол не за “моряците”, а за друг отбор – Светкавица (Търговище). Това се случва през сезон 1999/2000, когато и двата тима са в Б група. Черно море мачка почти всичко по пътя си към завръщането в елита, а Светкавица стои стабилно в средата на таблицата.

През първата половина на сезона 18-годишният тогава Георги Илиев играе в юношите старша възраст на “моряците”. Шанс да пробие в първия състав обаче не се вижда. Треньорът Ради Здравков се е заел със задачата да върне Черно море в А група и за целта предпочита да използва футболисти с опит. В средата на терена разчита на играчи като Людмил Киров, Иво Михайлов, Милен Петков, Виктор Михайлов, Даниел Калчев, Станислав Стоянов.

Георги Илиев пък от малък мечтае да играе за Черно море и започва да се замисля дали изобщо си струва да продължава с футбола или да се насочи към друга професионална сфера. Тогава ръка му подава настоящият административен директор на “моряците” Тодор Великов, който в онзи сезон е старши треньор на Светкавица. През февруари 2000 г. Великов привлича младока в състава си като преотстъпен за 3 месеца.

“Божил Колев, заедно с Тошко Великов със сигурност са хората, които най-много са ми помогнали във футбола”, сподели наскоро Жоро Илиев.

Той дебютира официално в професионалния футбол на 4 март 2000 г. на стадион “Георги Бенковски” в Пазарджик при гостуване на Хебър-Искър, което е загубено с 0:3 пред 8000 зрители. До края на сезона изиграва общо 5 мача за Светкавица, като Тодор Великов го използва като халф-бек. Любопитното е, че един от тези мачове е именно срещу Черно море. Жоро излиза срещу родния си клуб на “Тича”, като “моряците” печелят срещата с 4:1.

В крайна сметка Черно море завършва сезон 1999/2000 на първо място в Б група и влиза в елита след 6-годишна пауза. Жоро Илиев пък влиза… в казармата. “Доста тежки моменти, но Тошко Великов и Божил Колев ме изкараха от калта, за което винаги ще им бъда много признателен”, разказва Илиев.

Именно докато Жоро е войник на сцената излиза легендата на “моряците” Божил Колев. Той сменя Ради Здравков начело на Черно море през лятото на 2000 г. и впоследствие привиква младока в състава си. Варненци тръгват в А група с успех с 3:0 над Черноморец, но следват 6 мача, в които не успяват да стигнат до нова победа. В началото на октомври в първенството има пауза заради националните отбори, а Божил Колев търси варианти за излизане от неприятната ситуация. “Моряците” провеждат контрола със Светкавица, в която Георги Илиев получава шанс за изява и го използва по най-добрия начин. Той се представя отлично, а старши треньорът решава да го включи в групата за гостуването на Ботев (Пловдив) от 8-ия кръг на шампионата. Младокът си мисли, че просто ще седи на пейката, но Божил Колев има съвсем друга идея.

Денят е 14 октомври 2000 г. Часове преди мача с “канарчетата” треньорът съобщава на своите възпитаници титулярите за срещата на стадион “Христо Ботев”. Произнася и името на Георги Илиев. Младокът е изумен, но бързо се отърсва. Излиза уверен на терена и играе така, все едно е врял и кипял във футбола. В крайна сметка Черно море губи двубоя с 0:1, но той изнася 90-те минути по перфектен начин.

Останалото е ясно – 300 мача с 65 гола в първенството, 20 мача с 4 гола за Купата на България и 9 мача с 1 гол в евротурнирите е статистическият принос на Жоро Илиев за зелено-белите. Другият принос, този, който не се измерва в цифри, е в сърцата на феновете на Черно море.