Отборът  на Славия записа драматична победа над Черно море при завръщането си на стадиона в столичния квартал „Овча купел”. „Белите” се наложиха с 3:2 над варненци в първия мач на тима у дома от 548 дни. До този момент тимът на Златомир Загорчич домакинстваше на стадион „Васил Левски”, но след направените задължителни реконструкции и подобрения на клубното съоръжения, Славия се завърна на собствения си стадион.

Двубоят, който премина през редица обрати, със сигурност ще се помни дълго. Домакините поведоха рано в срещата, за да допуснат два гола до почивката и да позволят на гостите да поведат. През втората част обаче, възпитаниците на Златомир Загорчич показаха характер и на свой ред сътвориха обрат. Той дойде драматично с гол в продължението на срещата, а в герой за домакините се превърна Радослав Кирилов, който вкара две попадения.

Резултатът бе открит от Цветелин Чунчуков още в деветата минута, но след голове на Цветомир Панов и Дани Кики, гостите се оттеглиха на почивка с гол преднина. През втората част домакините пропуснаха много положения, но все пак успяха да вкарат достатъчно, за да грабнат трите точки в срещата.

Така след загубата от Ботев Пловдив в първия пролетен кръг, днес „белите” се завърнаха на пътя на победата. Черно море пък регистрира първо поражение след подновяването на шампионата. В миналия кръг тимът на Илиан Илиев надигра ЦСКА във Варна с 2:0.

След спокойни първи минути Славия постепенно започна упражнява лек домакински натиск, който доведе до резултат в 9-ата минута. „Белите” успяха да поведат на Черно море при първата си по-опасна атака. След прекрасно двойно подаване Стефан Ашковски бе изведен зад отбраната на гостите. Крилото на столичани пое добре топката и отправи техничен удар по диагонала с левия крак. Георги Китанов успя да парира изстрела, но не и да улови топката. При последвалото меле в пеналта най-съобразителен бе и от близко разстояние успя да насочи коженото кълбо в мрежата.

Голът даде допълнителен импулс на домакините, които в следващите минути пропуснаха още две много добри ситуации. Първо Ради Кирилов бе изведен много добре отляво, навлезе в пеналта и пробва прострелно центриране, но този път Китанов внимаваше и успя да избие. Секунди по-късно Дарко Тасевски също пробва късмета си, но стреля неточно.

В 21-ата минута Стефан Ашковски бе много близо до това да увеличи преднината на „белите”. Влековски получи топката отляво и центрира много добре около точката на дузпата, където дебнеше Ашковски. Крилото на Славия надскочи Кононго и стреля с глава, но на сантиметри над напречния стълб.

Още не бе изминал и половин час игра, когато проблемите за Илиан Илиев станаха още по-сериозни. Освен, че имаха гол пасив, „моряците” трябваше да извършат и принудителна смяна, след като Жоржиньо получи травма и трябваше да отстъпи мястото си на Мартин Минчев.

Промяната обаче не разстрои играта на гостите, дори напротив. Само пет минути след смяната, Черно море успя да изравни резултата след красив гол на Цветомир Панов. Аристоте Ндонгала бе изведен отляво и въпреки че едва стигна топката до аутлинията, успя да пусне прецизен пас към Панов на далечната греда. Нападателят стреля от воле и не сгреши за 1:1. Попадението на Цветомир Панов, който играе втория си мач за Черно море, дойде в 33-ата минута.

Минута преди почивката възпитаниците на Илиан Илиев успяха да осъществят пълен обрат на резултата. След безобразна грешка на Ранди Онуоха в центъра на терена, Георги Илеив открадна топката и напредна абсолютно само срещу вратаря на „белите” Георги Георгиев. Капитанът на Черно море стигна до наказателното поле и когато всички очакваха той да стреля, опитният халф пусна топката към Дани Кики отляво, който на празна врата реализира за 2:1 в полза на „моряците”.

През втората част отборът на Златомир Загорчич определено стоеше по-добре на терена и логично стигна до успех в срещата. Още на почивката старши треньорът на домакините смени „грешника” за втория гол във вратата на „белите” Онуоха и пусна в игра Владислав Узунов.

Този ход на Загорчич определено промени поведението на домакините, а влезлият като резерва Узузнов пропусна няколко добри възможности за гол.

В крайна сметка Радослав Кирилов материализира превъзходството за своите, вкарвайки два гола и правейки пълен обрат на резултата.

Цветелин Чунчуков бе много близо до изравняването на резултата в 56-ата минута, когато майсторски овладя топката на гърди и след като се обърна към вратата стреля с десния крак, но за негово нещастие коженото кълбо се отклони от десния страничен стълб.

В 69-ата минута дойде и най-чистото положение за Черно море през втората част. Аристоте Ндонгала не успя да преодолее дебютанта на вратата на Славия Георги Георгиев от няколко метра.

Девет минути преди края Ради Кирилов реализира страхотен гол, за да изравни резултата. Цветомир Панов не успя да изчисти една наглед лесна топка пред наказателното поле на Черно море и с глава я прати в краката на Кирилов. Атакуващият футболист на „белите” овладя и след като напредна няколко метра, със свиреп шут в горния ляв ъгъл на вратата не остави никакви шансове на Китанов за 2:2.

В продължението на срещата отново той бе точен, за да се превърне в герой за своите. Топката бе центрирана в наказателното поле, където Станисавлевич я свали с глава, отбраната на Черно море проспа ситуацията, за да стигне коженото кълбо до Кирлов, който от осем метра я прати в мрежата за 3:2.

СЛАВИЯ – ЧЕРНО МОРЕ 3:2

1:0 Чунчуков 9', 1:1 Панов 33', 1:2 Кики 44', 2:2 Кирилов 81', 3:2 Кирилов 90+2


стадион: "Славия", София

Съдия: Валентин Железов


Славия: 13 Георги Георгиев, 27 Ранди Онуоха (23 Владислав Узунов), 15 Александър Станисавлевич , 38 Милен Гамаков, 19 Димитър Велковски, 11 Радослав Кирилов, 8 Славчо Шоколаров, 10 Янис Карабельов, 37  Стефан Ашковски, 14  Дарко Тасевски, 9 Цветелин Чунчуков

Треньор: Златомир Загорчич

Черно море: 36  Георги Китанов, 2 Цветомир Панов, 33 Мирослав Енчев, 4 Виктор Генев, 41 Юго Жан-Паскал Кононго, 38 Аристоте Ндонгала, 21 Георги Русев, 7  Патрик Андраде, 99 Дани Кики, 11  Жоржниьо (90 Мартин Минчев), 10 Радослав Василев

Треньор: Илиан Илиев