В първия мач от 5-ти кръг в Първа лига Черно Море посреща Славия. Варненци започнаха много силно кампанията като в първите си 3 мача записаха 3 победи и не допуснаха гол. Първите загубени точки за отбора воден от Георги Иванов дойдоха при гостуване на Пирин Благоевград в миналия кръг, завършило при резултат 1:1.

Черно Море изненада приятно всички с агресивния си и офанзивен футбол и в момента е лидер в класирането с актив от 10 точки и голова разлика 7:1 след 4 изиграни мача. Ако се върнем към миналогодишния сезон ще видим, че и тогава варненци започнаха с 3 победи и 1 равенство и заемаха първо място във временното подреждане. След това обаче те записаха 3 поредни загуби, така че ще е любопитно да видим дали Георги Иванов и неговите футболисти са се поучили от грешките си през миналия сезон.

Техния противник не се радва на толкова добро начало на сезона. След 4 изиграни двубоя Славия има актив от 4 точки. Повече от година собственика на белите Венцислав Стефанов настояваше отбора да се върне на стадиона в “Овча Купел, но завръщането у дома далеч не бе бляскаво. Две загуби от Ботев Пловдив и Берое и 7 допуснати гола. С тези инкасирани попадения Славия е един от отборите с най-много допуснати голове- 8. Толкова има Витоша Бистрица, който се намира на последното 14-то място.

Единствения тим, чиято врата е била поразявана повече, е този на Ботев, като от началото на сезона жълто-черните са допуснали 9 попадения.. Добрата новина за “белите” е, че техния централен нападател Ивайло Димитров се намира в страхотна форма. Той отбеляза юбилейното си 20-о попадение с фланелката на Славия при загубата с 1-4 от Берое в миналия кръг и вече има 3 гола на сметката си от началото на шампионата. Любопитен факт е, че това ще бъде и първия мач на футболистите на Златомир Загорчич извън София.

Статистика също сочи Черно Море за фаворит, след като последната загуба на варненци като домакини от Славия е преди повече от 10 години. На 10 март 2007 година, когато белите надделяват с 1:0. В последните 12 мача като гост срещу този опонент столичани са записали 5 равенства и 7 загуби и за 1080 минути игра са отбелязали само 5 попадения. Ще може ли Славия да сложи край на тази негативна серия или Черно море ще продължи да впечатлява и ще запази лидерската си позиция във временното класиране?

Ето и малко статистически данни преди сблъсъка между Черно море и Славия.

- Емил Михайлов (Черно море) бе стражът, успял да запази най-дълго вратата си без допуснат гол от началото на сезона – 350 игрови минути, преди серията му да бъде спряна от левия бек на Пирин Бл Юлиян Попев.

- Само за 4 мача през настоящото първенство Георги Божилов (Черно море) изпълни голмайсторската си „норма” от предишните 2 сезона с екипа на Берое – 2 вкарани гола. През 2015/16 г. той ги постигна в 28 мача, а през 2016/17 г. – в 21 срещи.

- Топреализаторът на варненци през миналия сезон Марек Кузма загуби титулярното си място в атаката за сметка на Цветелин Чунчуков и е изиграл досега общо едва 18 минути. В същия период от миналия сезон вече имаше 3 гола, 1 асистенция и пълни 360 минути на терена.

- Славия е единственият тим, който изигра всичките си досегашни срещи през новия сезон в един и същи град – София (2 на националния стадион и 2 на клубното игрище в кв. Овча купел). Сега за първи път ще играе извън столицата.

- В миналия кръг срещу Берое защитникът на Славия Стефан Велков стана автор на първия автогол през настоящия шампионат. През миналия сезон собствената си врата поразиха неговите съотборници Андреа Христов и Марио Кирев.

- Само Ивайло Димитров (Славия) и водачът в листата на стрелците Фернандо Каранга (ЦСКА) са се разписали в 3 от досегашните 4 кръга от началото на сезона.