Продължаваме обзора на годината с юни – месецът, който преполовява годината и който често е сред по-скучните, що се отнася до футбола. Първенствата вече са завършили, отборите са в почивка, тук-таме чуваме за някой друг трансфер и толкоз...Да, ама не. Юни 2015 година се оказа много интригуващ месец във футболно отношение, но лошото бе, че основната тема у нас бе изхвърлянето на ЦСКА и Локомотив София от А група. В Левски и Лудогорец също бе интересно, а там някъде даже имаше мач на националния ни отбор, който победи! Вярно, Малта, но няма как да не го отбележим при липсата на каквито и да е успехи за този отбор. На Запад емоциите бяха далеч по-положителни, след като в Берлин бе определен новият господар на европейския футбол.

През месец юни България бе волейбол и то двойно. Причината: два национални отбора нижеха победи на различни турнири и радваха родния запалянко с изявите си. В Баку пък се проведоха първите в историята Европейски игри, а нашата страна даже се върна с няколко медала оттам. НБА определи своя нов шампион, а Уимбълдън стартира с български разочарования. Но всичко по реда си!

Мил роден футбол – ЦСКА и Локо София без лиценз, Лудогорец с нов треньор, Левски без играчи

Още в първия ден на юни дойде ужасната новина за ЦСКА и Локомотив София. Апелативната комисия към Лицензионната комисия потвърди решенията за неиздаване на лиценз на двата столични клуба, което значеше изхвърлянето им от А група и намаляването на елита ни на 10 отбора. В последствие двата клуба опитаха по всякакъв начин да запазят мястото си в А група, а слуховете за сливания на ЦСКА с други клубове не стихваха през целия месец като идеята беше „червените“ да продължат участието си в А група или поне да играят във втория ешелон. В крайна сметка обаче промяна нямаше, а в следващите обзорни материали ще си припомните как стартираха двата именити отбора в долните нива на футбола ни.

При „армейците“ бе много горещо и по отношение на собствеността и ръководството на клуба. Собственици на клуба в началото на месеца бяха Ивайло Манджуков и Милко Георгиев, които обявиха, че са готови да прехвърлят безвъзмездно своите акции. Феновете пък пожелаха начело на ЦСКА да се завърне Васил Божков. Самият Божков явно също имаше такова желание, защото започна срещи с ръководството за възможността това да се случи. Някъде по това време и господин на име Дениз Кирилоз реши, че иска да купи ЦСКА.

По-интересното обаче тепърва предстоеше. Гриша Ганчев също реши, че иска да спаси „армейците“ като първоначалните идеи бяха с Васил Божков заедно да се заемат с тази задача. Двамата бизнесмени обаче имаха различни представи затова как да стане спасението на ЦСКА и в крайна сметка желанието на феновете бе решаващото. Привържениците се обявиха в подкрепа на плана на Гриша Ганчев и така именно Ганчев пое управлението на тима от „Българска армия“. Скоро започна и подготовката за сезона във В група, а за старши треньор на ЦСКА бе избран Христо Янев.

Смяна на собствеността имаше и в Левски. След 17 години начело на клуба, Тодор Батков официално се оттегли от клуба и прехвърли акциите си в равни съотношения на трима души – Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Финансовото положение при „сините“ обаче оставаше тежко, което наложи напускането на много от играчите на отбора, които не пожелаха да намалят заплатите си. Поредните такива бяха Валери Домовчийски и Антонио Аниете. Подготовката стартира с обидно малък брой футболисти, повечето от които бяха юноши. Все пак окомплектоването на тима започна с бавни темпове. Договори с клуба подписаха Джереми Де Ноойер и Денис Махмудов, а подготовка стартира и Атанас Курдов.

Месецът за Лудогорец започна с уволнението на Георги Джерменджиев. Това щеше да бъде само за няколко месеца, но кой да знае...Беше ясно, че новият треньор ще е чужденец, а спекулациите за неговото име бяха доста. В крайна сметка начело на шампионите бе назначен Бруно Рибейро, за когото запомнихме единствено, че е близък приятел на Жозе Моуриньо и даже обеща да доведе в Разград футболисти на Челси.

източник: Пресслужба Лудогорец

Родните евроучастници започнаха подготовка за първите си мачове в евротурнирите, които за някои се оказаха и последни. През юни бяха изтеглени и техните съперници, а само ще споделим, че в първото си препятствие към ново участие в Шампионската лига Лудогорец трябваше да се справи с молдовския Милсами. Наглед елементарна задача, която обаче май не се оказа такава...Литекс пък също имаше уж лесен противник – латвийския Йелгава...А ако случайно сте забравили какво се случи – ще научите в следващия обзор.

Лудогорец заслужи и похвали. Клубът осъществи впечатляващ трансфер, продавайки Жуниор Кайсара на Шалке 04 за 6 милиона евро.

През юни и националният отбор имаше два мача, колкото да отчете дейност. Първо Турция ни удари с 4:0 в контролна среща преди да последва изстрадана победа с 1:0 над Малта с гол на Ивелин Попов. Трите точки запазиха минималните шансове на „лъвовете“ за класиране на Европейското...поне още малко време.

В Европа – финал на Шампионската лига и трансфери

След като първенствата в Европа бяха завършили, всички погледи бяха насочени към Берлин, където на 6 юни трябваше да бъде определен новият победител в Шампионската лига. На финала се изправиха Барселона и Ювентус, а смятаните за фаворити каталунци оправдаха очакванията и грабнаха отличието. Иван Ракитич даде ранен аванс на Барса, но Алваро Мората в 55-ата минута върна торинските надежди. Все пак момчетата на Луис Енрике стигнаха до най-ценното отличие в европейския клубен футбол след попадения на Луис Суарес в 68-ата минута и на Неймар в добавеното време на двубоя.

източник: Gulliver/Gettyimages

Това бе и финалният акорд на сезона, а след него настъпи почивка за най-големите отбори като единствено трансферният пазар държеше нашето любопитство. Димитър Бербатов официално напусна Монако и започна търсене на нов пристан. Престижен трансфер пък направи Ивелин Попов, който премина в Спартак Москва. А Партизан се превърна в поредния клуб във визитката на Валери Божинов. Извън българската следа, най-интересните сделки през този период бяха свързани с Ювентус. „Бианконерите“ привлякоха Сами Кедира и Марио Манджукич.

Повод за огромна радост имаше не само Каталуня, но и Сърбия. Националният отбор до 20 години на западните ни съседи сензационно стана световен шампион.

България е волейбол

По традиция в летните месеци вниманието ни е насочено към националния отбор по волейбол, който по това време ни радва с изявите си. А през юни вниманието ни бе двойно насочено към „лъвовете“. Причината бе, че два национални отбора играеха в два различни турнира и то с успех. „Титулярният“ национален отбор, воден от Пламен Константинов, играеше във втора дивизия на Световната лига. „Българската“ група включваше за съперници Аржентина, Канада и Куба. През юни националите постигнаха 6 победи и 2 загуби, а в крайна сметка завършиха първи в групата, въпреки че предварително имаха осигурено място на финалите във Варна.

В същото време под ръководството на Николай Желязков, втори национален отбор участваше на първите в историята Европейски игри, които се проведоха в Баку. А в азербайджанската столица нашите момчета доказаха, че България е сред най-големите сили в спорта. Най-голямата новина бе, че България успя да преодолее така трудния полуфинал, побеждавайки драматично Полша с 3:2 гейма и така за първи път след 35 години мъжкият ни състав отново стигна до финал. В него загубата с 1:3 от Германия бе закономерна, тъй като Бундестимът бе представен от най-добрите си волейболисти. Е, на Европейското си го върнахме тъпкано, но за това по-натам.

източник: Gulliver/Gettyimages

И като стана дума за Европейските игри...

Домакините от Азербайджан определено бяха вложили средства за провеждането на първите Европейски игри, които по думите на участниците са били на нивото на Олимпиада откъм организация. В много спортове и конкуренцията бе като на Олимпийски игри, но пък имаше и такива, в които се представяха единствени състезатели на юношеска възраст. В крайна сметка България завърши Игрите с 10 медала - едно златно, четири сребърни и пет бронзови отличия. Единственият златен медал за България заслужиха сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха първото място на турнира по бадминтон за двойки.

източник: Gulliver/GettyImages

Освен волейболните национали, сребърни медали спечелиха Калина Стефанова на турнира по самбо в категория до 60 килограма, Антоанета Бонева в спортната стрелба на 25 метра с пистолет и Елица Янкова в категория до 48 килограма на женската борба. С бронзови медали останаха Петя Неделчева в индивидуалната схема на турнира по бадминтон, Магдалена Върбанова на турнира по самбо в категория до 52 килограма, Даниел Александров в борбата класически стил до 80 килограма, Евелина Николова при жените до 55 килограма и Тайбе Юсеин до 60 килограма.

За съжаление българските емоции в тениса бяха на обратния полюс през юни. Това най-вече бе свързано с Григор Димитров, който на любимата си настилка тревата продължи слабото си представяне през сезона. Гришо се завърна на турнира в Куинс като шампион от 2014, но този път напусна надпреварата още във втория кръг след поражение срещу Жил Мюлер. На Уимбълдън Димитров постигна две поредни победи, но в третия кръг Ришар Гаске се оказа непреодолимо препятствие пред него. Цвети Пиронкова напусна надпреварата още по-скоропостижно след трисетова загуба от Белинда Бенчич.

Емоции имаше и в леката атлетика, тъй като Стара Загора бе домакин на Европейското отборно първенство – Втора лига. Първенството премина страхотно за българския отбор, който в крайна сметка си заслужи изкачване в по-горната дивизия.

НБА определи новия си шампион през юни, а това стана феноменалният отбор на Голдън Стейт Уориърс, който във финалната серия се наложи с 4:2 победи над Кливлънд Кавалиърс. В България пък нямаше изненада и Лукойл Академик се върна на трона.

източник: Gulliver/Gettyimages

За съжаление този обзор трябва да завърши с една трагична вест. През юни от този свят си отиде автомобилният пилот Тодор Славов, който катастрофира фатално на рали „Твърдица-Елена“.

източник: LAP.bg

А какви бяха спортните новини от юли – очаквайте в следващия обзор!