Двама от най-прочутите футболисти на Северозапада и легенди на Черно море и Спартак Варна дадоха началото на турнира "Грабни купата" в морската столица. Най-голямата аматьорска верига в България събра на игрищата в национална спортна база "Спортпалас" елитните отбори от региона, които ще излъчат нови два печеливши тима за големия финал в Албена през есента.

На тържественото откриване присъстващите бяха поздравени от местните футболни легенди Стефан Богомилов от Черно море и Димитър Трендафилов от Спартак, които изтеглиха жребия и пожелаха успех на участниците. Сред официалните гости бяха още Иво Артименко - директор на "Спортпалас" и неговият заместник Петър Петров.

Всички те бяха отличени със специални призове като признание за изключително активната дейност в областта на спорта във Варна.

"Пожелавам ви да се чувствате радостни от играта. Тези турнири са прекрасна идея, стимул и подкрепа за аматьорския футбол, която е най-масовият спорт в България," заяви Богомилов. Иво Артименко от своя страна пожела мачовете да минат без контузии и покани всички участници още от сега на следващото издание на турнира догодина.

Поредицата от надпревари по минифутбол стартира през април в Стара Загора, след това премина през Пазарджик, Сандански, Горна Оряховица, Монтана и София. Финалистите във всеки град си осигуряват участие в международния заключителен турнир, който е насрочен за средата на септември край морето с участието на тимове от 10 страни.

Веднага след първия съдийски сигнал отборите се впуснаха в люта битка със срещите в предварителните групи, които ще определят четвъртфиналистите. Утре, неделя от 09:30 часа са предвидени директните елиминации, в 13:00 часа ще започне финалът, веднага след това е награждаването и закриването на турнира.

Сред партньорите на организаторите от "Асоциация спорт в свободното време" в осъществяването на проекта по програма Еразъм + на Европейския съюз са Европейската мрежа за развитие на футбола, Европейската федерация по минифутбол и др.

След Варна този уикенд, веригата от аматьорски турнири "Грабни купата" ще завърши с Големия финал, насрочен за 13-17 септември в Албена. В него наред с българските финалисти ще участват и най-добрите аматьорски отбори на 10 европейски държави - Нидерландия, Италия, Турция, Словения, Румъния, Унгария, Словакия, Португалия и др.