Селекционерът на българския национален отбор Силвано Пранди определи класирането за финалния турнир по волейбол на олимпийските игри в Токио през 2020 година като цел номер 1 пред "трикольорите" по време на предстоящото лято. Италианският специалист се завръща начело на "лъвовете", заменяйки Пламен Константинов, който беше начело на националния тим през последните четири години.

"Това е удоволствие и голяма отговорност. Много е важно всичко, което предстои след днес. От федерацията по волейбол са ми гласували доверие в този много важен сезон. Веднага приех офертата, защото това е голямо предизвикателство. Трябва да насочим всички усилия към втория уикенд на август, когато ще се проведе олимпийската квалификация. Вниманието ни ще бъде насочено и към Евро 2019, както и към Лигата на нациите. Като цяло това са трите ни цели. Имаме малко време за подготовка и няма да има възможности за експерименти. Вярвам силно в групата, която ще започне подготовка за олимпийската квалификация. Има силни и изявени волейболисти, както и ще бъдат интегрирани млади играчи. Трябва да изградим един балансиран състав, въпреки малкото време. Основната функция на един треньор е да акцентира върху слабите страни и да балансира върху силните", коментира Пранди на пресконференция.

Той внесе яснота около състава на България за предстоящите мачове през лятото.

"Мартин Атанасов, който е част от клубния ми отбор Шомон, може да играе в националния тим. Тодор Алексиев попадна в моите планове, но не е склонен да играе в Лигата на нациите. Показа желание да играе за тима, но трябва да намерим балансиращ елемент в неговото участие. Имаме късмет, че може да разчитаме на Цветан Соколов. Кучине Лубе вероятно ще играе финал в Шампионската лига и той ще се присъедини по-късно към подготовката. Хубаво е, че Николай Учиков отново започна да играе. За постигането на основната цел ще разчитам на доказани състезатели като Виктор Йосифов, Светослав Гоцев и Николай Николов. Ще разчитам и на Георги Братоев и Георги Сеганов. Имаме и Теодор Салпаров на поста либеро", добави още Пранди, който беше начело на България и в периода 2008-2010 година.

Българските национали ще започнат подготовка на 6 май. На 24 и 25 май "трикольорите" ще играят контроли срещу Белгия и Сърбия. На 27 май националите заминават за Аржентина за първите си мачове от Лигата на нациите.

Тренировките преди олимпийската квалификация ще започнат на 15 юли. Турнирът във Варна е между 9 и 11 август. Съперници на България ще бъдат отборите на Бразилия, Пуерто Рико и Египет. Преди важния турнир "лъвовете" ще се подготвят в Самоков.