„Спомените са от много време, тогава още беше ЦСКА Септемврийско знаме. В тази зала цялата ми е минал животът”, сподели Пламен Христов при влизането си в залата на „червените”.

Настоящият треньор на Добруджа 07 се върна към годините като състезател с екипа на ЦСКА.

„ЦСКА е отбор, в който съм изкарал 25 години, страшно много, за което съм страшно благодарен”, добави Христов в интервю за предаването „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2.

Престоят на Пламен Христов в ЦСКА е изпъстрен с многобройни успехи. Преди да се стигне до тях обаче, разпределителят трябва да си извоюва своето място при „червените”.

„Това беше доста отдавна, аз в нац. отбор младежи играх още 79-та година, баща ми беше треньор в ЦСКА, аз съм юноша на Славия, започнах при Снежа Костова и Панайот Понадалов. Така се стекоха нещата, че още в младша възраст ме взеха в ЦСКА и оттогава съм в тая зала”, разказа Пламен Христов и още:

„Когато пристигнах в ЦСКА, треньор беше Димитър Каров. Имах честта да работя с едни от най-добрите треньори в България. Да не изпусна някой, но ще кажа двама, на които дължа много. Единият е Милко Караиванов и разбира се Васил Симов. Това беше човекът, който ми даде страшно много.”

Друг от треньорите, с които Христо има привилегията да работи в ЦСКА е Димитър Златанов – единственият българин избран и приет в Залата на славата на световния волейбол.

„Спомням си хубави неща, хубави моменти. Минаха много поколения, които играеха заедно с мен. Аз завърших кариерата си, станах треньор. Те започнаха да си идват момчетата. Накрая се събраха едно хубаво поколение с Пламен Христов, Боре Кьосев, Петко Петков, Мичо Натов, Милчо Миланов и други. С този отбор доминирахме в първенството на България и играехме почти всяка една година за КЕШ”, коментира Димитър Златанов.

„Златанов е един прекрасен човек, който си спомням, че когато му беше бенефисът в зала „Универсиада” беше нещо много голямо и вълнуващо за мен”, сподели Пламен Христов.

ЦСКА доминира в първенството през 80-те години на миналия век, когато печели титлата цели 8 пъти. В онези времена „червените” са фактор и в Европа – те участват 4 пъти във Финалната четворка на Купата на европейските шампиони и още два пъти в тази на Купата на носителите на национални купи.

„Като цяло ЦСКА тогава беше най-добрият отбор, ние играехме Шампионска лига почти всяка година Файнъл фор, даже имаше една година, когато направихме 32 победи от 32 мача. В залата тогава имаше по 2 хиляди човека отвън, докато сега на мач залата почти не може да се напълни за съжаление”, заяви Христов.

„Тогава всички спортисти, олимпийски и световни шампиони бяха в ЦСКА и можеше да се докоснеш до тези големи личности. Като говоря за ЦСКА винаги изпитва удовлетворение. За мен е реликва, ЦСКА ме създададе като играч и личност”, каза от своя страна Борислав Кьосев.

Цялата кариера на Борислав Кьосев в България преминава в ЦСКА. Той е още една емблематична фигура в историята на „червените” и нападателят, за който всеки разпределител мечтае. Симбиозата между него и Пламен Христов на игрището допринася за успехите на отбора, а приятелството между двамата се запазва във времето и е по-силно отвсякога.

Борислав Кьосев споделя по темата: „Пламен е мой приятел, човек с характер, защото един разпределител трябва да има и характер. Той имаше не само качества, но и характер. С него бяхме на на голямото СП 1986 в Париж, благодарение на него се чувствахме сигурни в нападение. Той направи всичко възможно ние като нападатели да се чувстваме спокойни, имахме му доверие. Събираме се често и се шегуваме, много пъти аз се шегувам с него и го питам „ти спомняш ли си защо стана най-добрият разпределител, защото ние ти отигравахме лошите топки.” Това е чувство за хумор.”

Пламен Христов отвърна: „Това са на Борето глупостите, той има много голямо чувство за хумор. Бяхме едно поколение, някои от тях не са сред нас вече, но бяха волейболисти, от които наистина човек има какво да научи.”

Христов и Кьосев са част не само от гръбнака на ЦСКА през 80-те, но и от този на националния отбор. Двамата са част от легендарния отбор, който през 1986-та година печели бронзовите медали на световното първенство в Париж.

„Ще кажа една случка на световното първенство. Може би имаме още един играч в сянка - Петко Петков. Като победихме Франция и на другия ден играем с Китай, трябва да победим 3:0. Тогава Пламен се заяде с Петко и 9:3 за Китай, аз побеснях, те се доказват и казах на Кючуков „вади ги и двамата, не искам да ги виждам в залата” и после на Пламен му казах „Пламене, ще ти счупя ръчичките, само ако бяхме загубили този мач”. С него се шегувах, с разпределите никога не трябва да се караш, това един нападател трябва да го знае. Ако се скараш, той ще те извади от състава и няма да влезеш никога. Винаги трябва да бъде политик с него и аз поддържах политическите отношения с Пламен”, сподели Боре Кьосев.

„Чудесно си ги спомням тоя мач, защото трябваше да победим 3:0, а играта не вървеше. За отбора на Китай беше без значение. Най-тежкият мач на световното. Имаше